זכיינות היא מודל עסקי שלפיו חברה אחת שהיא החברה המזכה, מעניקה לזכיין זכות מוגבלת לתקופת זמן מסוימת להשתמש בסימן המסחרי שלה, בלוגו שלה ועוד. בתמורה לכך, הזכיין מעביר למזכה תשלומים חודשיים שהם חלק מן הרווחים שלו, תשלומים אלו יכולים להיות אחוז מן הרווחים או תשלומים קבועים. לעיתים הזכיין נדרש גם לקנות ציוד וסחורות מן החברה המזכה.
היתרון עבור עסקים חדשים בתחום הזכיינות הם רבים מאוד :העסק אינו מתחיל בחלל ריק ויש לו מודל עסקי ברור ושיטות לימוד עסקיות לפיהן ינהל את העסק, כך שהוא מסוגל להתרחב במהירות, לצבור לקוחות נאמנים ולהגדיל את המכירות שלו מבלי הצורך לבנות לעצמו מוניטין מאפס. אם תרצו להניב הצלחות גדולות יותר מן העסק שלכם – לא משנה מה תחומו או גודלו, תהיו צריכים לבנות אסטרטגיה עסקית שתוכלו ליישם באופן מיידי ולהרגיש את השיפטר כבר מהרגע הראשון.
כיצד תמצאו לעצמכם הזדמנות עסקית לזכיינות
למרות שהשוק הישראלי הוא שוק מצומצם יחסית, יש בו מספר עצום של רשתות כמובן זכיינים. על מנת למצוא את הרשת שמתאימה לכם, עליכם למצוא קודם כל תחום שמושך אתכם באופן אישי. אם התחום לא מושך אתכם, הרי שלא יהיה לכם את הלהט והתשוקה לתת מעצמכם את המיטב על מנת לקדם אותו.
שנית כל, רצוי להיעזר באתר אינטרנט או חברה המתמחה בנושא זכיינות ויוכלו ליצור את הקשר הראשוני ביניכם לבין החברה המזכה. רצוי גם להסתכל בלוחות מודעות עסקיים על מנת למצוא רשתות המעוניינות להתרחב לאזורים מסוימים, וזאת במטרה לנצל הזדמנויות שכבר קיימות בשוק.
טיפים לזכיינות מנצחת
על מנת ליצור זכיינות מנצחת שבאמת תוכל להתרחב ולגדול , הנה כמה טיפים מעשיים שנכתבו ע"י פורטל זכיינות ישראל :
1.אף על פי שזכיינות מקלה מאוד על הניהול השוטף של העסק, עדיין יש צורך לקבל ייעוץ מקצועי ובמיוחד סיוע של עורך דין שיבדוק את כל החוזים וההסכמים עליהם חותמים.
2.יש לבדוק את שורת הרווח הסופית (גולמי ותפעולי) בזמן חתימת ההסכם על מנת לראות האם תהיה אפשרות להחזיק את העסק מבחינת רמת ההשתכרות שלך ושל העובדים השכירים הכפופים אליך.
3.חשוב לבחור ברשת שכבר הוכיחה את עצמה מבחינת זמן בשוק ומספר הסניפים שלה. כלומר, הצטרפות לזכיינות של רשת שנמצאת בתחילת דרכה היא לא תמיד הפיתרון הטוב ביותר למרות שלעיתים זה נשמע מפתה (למשל, אם מדובר ברשת בינלאומית ידועה שנמצאת רק בתחילת דרכה בארץ, אין זה אומר שהרשת בוודאות תצליח, ראו את מקרה דנקין דונאטס).
4.חשוב לראות כיצד הסניפים עובדים בפועל, לגלות את היתרונות והחסרונות של הרשת בשוק שלה ואפילו לדבר עם זכיינים על מנת לבוא כמה שיותר מוכנים למשא ומתן.
5.מיקום : לעיתים יש מספר סניפים של אותה הרשת במיקומים גיאוגרפים קרובים אחד לשני ולכן רצוי להתמקח על נקודה זו ולדרוש בלעדיות. יתרה מזאת, חשוב לבדוק האם יש באזור מתחרים פוטנציאלים או שאלו עשויים להצטרף בזמן הקרוב.
6.הון עצמי : רצוי שההון העצמי יהיה לפחות 50% וזאת מכיוון שלכל הלוואה יש בסופו של דבר יום פירעון ולכן אם העסק יתקל בקשיים, תהיה דרך להחזיר את ההלוואה לבנקים מבלי להתמוטט כלכלית.
7.עמידה בתנאים והקוד האתי : עמידה בתנאי ההתחייבות לפי הנהלים של החברה המזכה היא חיונית לכך ששני הצדדים יוכלו להרוויח אחד מן השני. אי מילוי ההתחייבות עלול להביא לביטול החוזה ולעיתים אף נערכות ביקורות פתע בסניפים.
8.גם שיווק באינטרנט יכול לעזור להתרחב באמצעות זכיינות. כך למשל, לא מן הנמנע למצוא זכיינים פוטנציאליים באמצעות פרסום או קידום בגוגל, פרסום ממוקד בפייסבוק ואמצעי שיווק נוספים.
מלבד זאת, ישנו תקן וולונטרי (כלומר, לא תקן בחסות החוק) של אתיקה בזכיינות שגם בו יש לעמוד במקרים רבים. תקן זה מגדיר את התחייבויות הרשת המזכה והזכיין ואת הנהלים לפיהם ייחתם ההסכם ביניהם.